سیستم تهویه آشپزخانه صنعتی
تجهیزات مورد نیاز:
– فن سانتریفیوژ مکنده (اگزاست فن)
– هود
فن سانتریفیوژ دمنده (هواساز)
– کانال کشی
فن سانتریفیوژ مکنده (اگزاست فن)
هواکشهای مورد استفاده در آشپزخانههای صنعتی به دو گروه هواکشهای سانتریفیوژ فوروارد و هواکشهای سانتریفیوژ بک وارد دسته بندی میشوند.
هوای خروجی آشپزخانههای صنعتی آغشته به چربی و دودمی باشد به همین علت از هواکش سانتریفیوژ فوروارد نمیتوان استفاده نمود، زیرا فاصله بین بالکهای پروانه کم بوده و پر از چربی میشوند و پس از گذشت چند ماه کارایی فن را به صفر نزدیک میرساند. در صورتی که از این نوع هواکش برای مکش هوا استفاده شود، میبایست پروانه فن بصورت ماهانه، با مواد مخصوص و بوسیله فرد متخصص شست و شو شود.
به همین علت هواکش سانتریفیوژ فورواردی برای تخلیه هوای آشپزخانههای صنعتی پیشنهاد نمیشود و بهتر است از هواکش سانتریفیوژ بکوارد استفاده گردد.
سوالات متداول:
- برای تهویه آشپزخانههای صنعتی هواکش با بدنه گالوانیزه بهتر است یا با بدنه آهنی ؟
در صورتی که برنامهریزی شما برای داشتن اشپزخانه کوتاه مدت باشد ، نهایتاً تا ۳ سال آینده امکان تغییر کاربری دارید، قطعاً دستگاه گالوانیزه پیشنهاد میشود. زیرا این دستگاهها دارای طراحی بسیار ساده و قیمتی پایینتر از دستگاه های آهنی هستند. اما به همان نسبت دارای دوام کمتری نیز هستند. به دلیل اتصالات مکانیکی، بر اثر لرزش و تحرکات اجتناب ناپذیر دستگاه در طولانی مدت، این اتصالات امکان ازهم گسیختگی دارند. بنابراین برای برنامهریزی بلند مدت، سیستم آهنی با وجود قیمت بالاتر ارجعیت بیشتری دارد.
- برای عملکرد فنها و سیستم انتقال نیرو کدام یک پیشنهاد می شود؟
الف- سیستمهای غیر مستقیم (پولی تسمه)
ب- سیستمهای مستقیم
در زمانی که حرارت خروجی بسیار بالا باشد یا نیاز به تخلیه هوای بیشتری نسبت سایز دستگاه داشته باشیم، از سیستمهای غیر مستقیم استفاده میگردد.
البته باید در نظر داشت که دستگاههای پولی تسمه علاوه بر قیمت بالاتر، نیازمند تعمیرات پیشگیرانه و نگهداری نیز هستند که البته این مورد با بازدیدها و روغنکاریهای دورهای قابل برطرف شدن است.
درزمان استفاده از سیستمهای پولی تسمهای، استفاده از کاورهای محافظ برای دستگاه الزامی است. این کاورها علاوه بر محافظت از تجهیزات در مقابل عوامل طبیعی، کاربرد ایمنی نیز دارد و از ورود آسیبهای جدی به کاربر جلوگیری میکند.
فن سانتریفیوژ دمنده (هواساز)
در بسیاری از آشپزخانههای صنعتی، تأمین هوای تازه نادیده گرفته میشود. زیرا مکشی انجام نمی شود مگر اینکه هوایی برای مکیده شدن موجود باشد و این هوا میبایست حتما از خارج از محیط آشپزخانه تأمین شود.
در برخی موارد یک هواکش صنعتی آکسیال یا دریچه یا پنجره باز میتواند بخش عمدهای از هوای مورد نیاز برای مکش را تأمین کند. اما در عموما موارد بدین گونه نیست. استفاده از یک فن هواساز، بدون تجهیزات جانبی نیز ریسک بالایی دارد. این هواکش علاوه بر وارد کردن هوای گرم یا سرد به داخل آشپزخانه، میتواند حشرات و آلودگیها را نیز وارد آشپزخانه کند. در اگثر مواقع به دلیل گرمای هوای داخل آشپزخانه، در زمستان مشکلی با تزریق هوای خارج به داخل وجود ندارد و تنها یک فیلتر ساده میتواند هوای مطلوب را به وجود آورد؛ درفصل تابستان هوای گرم محیط بیرون میتواند فضایی بسیار نامطلوب را در آشپزخانه به وجود آورد که برای حل این مشکل، استفاده از یک کولر آبی بهترین راه حل است.
درنتیجه حداقل سیستم مورد نیاز یک هواکش سانتریفیوژ فورواردی با ظرفیت حداکثر ۷۰% ظرفیت دستگاه مکش، و یک سیستم فیلتراسیون ساده جهت جلوگیری از ورود حشرات و آلودگی هاست.
هود صنعتی
محاسبه ابعاد هود علیرغم سادگی ان دارای استانداردهایی نیز می باشد. طول، عمق و ارتفاع هود و کانال های وارده شده به هود و انشعابات نقش کلیدی در محاسبات و تهویه آشپزخانه صنعتی دارد، همچنین جنس ورق به کار رفته در ساخت هود می بایست استیل نگیر باشد.
کانالکشی:
کانالکشی رستورانها معمولا مورد توجه قرار نمی گیرند. در صورتی که گلوگاه محاسبه و تهویه رستوران، کانالها ی ان محیط می باشند. کانالها مهمترین اجزاء تهویه رستورانی به حساب می ایند. و بشدت توصیه میشود که تمام صرفه جویی خود را در تهیه دستگاهها و هود انجام دهید، اما در مورد کانال، بهترین نوع ممکن را انتخاب کنید. استفاده از کانال با جنس و ابعاد نامناسب،ه با همرا طراحی ناصحیح و اجرای نادرست میتواند تمام زحمات شما برای تهویه را مختل میکند. استفاده از کانالها، تجهیزات و قطعات ارزان و نامناسب میتواند بزرگترین لطمه را به آشپزخانه شما وارد سازد. به خاطر داشته باشید که سیستم تهویه، تأثیر مستقیم و بسیار شایانی بر کیفیت کار شما دارد. بنابراین کانالکشی را جدی بگیرید.
سیستم های حجم متغیر درجه حرارت ثابت:
در این سیستم ها برای جبران بار های حرارتی و برودتی فضای مورد نظر حجم هوای ورودی متغیر است.
به همین دلیل به این سیستم ها حجم متغییر درجه حرارت ثابت” میگویند
انواع سیستم های حجم متغییر شامل :
1- سیتم حجم متغییر پایه
2- حجم متغییر همراه با گرمایش پیرامونی
3- حجم متغییر با جعبه القاء
4- حجم متغییر با ترمینال مجهز به فن
5- حجم متغییر با بازگرمایش ترمینال
6- حجم متغییر دو کاناله
– دو کاناله با گرمایش مربوط به هر فن
– دوکاناله با دو فن
– دو کاناله با کویل سرمایش قبل از فن
– دو کاناله همراه با کویل سرمایش اضافی
مزایای سیستم های حجم متغییر :
سیستم های حجم متغیر انرژی کمتری نسبت به سیستم های حجم ثابت مصرف میکنند.
در سیستم های حجم متغیر ، اتلاف انرژی وجود ندارد.
هواساز ها در سیستم های حجم متغیر کوچک هستند و حجم کانال کشی نیز کاهش می یابد.
معایب سیستم های حجم متغییر :
طراحی سیستم های حجم متغیر بسیار پیچیده و سخت میباشد .
